Tropiclandias baby- och familjesimning sker en gång i veckan och simtiden är 30 minuter åt gången. Varje babysimningsgång börjar och slutar med en gemensam lek och varje gång har ett speciellt tema som man övar på (ex. Dykning, balansering, ryggsimsgrepp). Det är önskvärt att båda föräldrarna närvarar vid baby- och familjesimningen för att barnet lär sig att lita på vattnet tillsammans med båda föräldrarna och för att barnet ska känna sig trygg med båda två. Ifall att en av föräldrarna inte kan delta någon gång eller inte alls, går det bra att ta med en mor- eller farförälder, gudförälder eller en vän.
För de riktigt små plaskarna framskrider vi långsamt och individuellt för att bekanta oss med babyns temperament och utvecklingsnivå. Sjöstjärnorna, Sjöhästarna och Grodorna är grupper menade för babyn i åldern 3-11 månader. Babysimningen slutar vid ett års ålder, varefter man kan fortsätta simningen i våra familjesimgrupper.
Våra familjesimgrupper är ämnade för barn i åldern 1-5 år. Familjesimningen erbjuder en glad samvaro bestående av sång- och lekstunder med barn i samma ålder. För barn som är över 1 år gamla finns det också plats, men också lite lugnare barn med ett försiktigt lynne ges personlig uppmärksamhet i ledandet av grupperna. Familjesimningen fokuserar också på ett visst tema varje gång, men i praktiken finns det plats att göra allt möjligt utgående från familjernas och barnens önskemål. Våra familjesimgrupper är Ankorna och Sälarna.
Sjöstjärnorna (Nybörjargrupp) 3mån+
Babyn som deltar för första gången samlar vi i en grupp för små simmare, Sjöstjärnorna. Babyns minimiålder är 3 mån och vikten bör minst vara 5 kg. Vid tre månaders ålder orkar babyn vara vaken tillräckligt länge och röra på sig mera. Babyn ska väga minst 5 kg för att han eller hon ska kunna hålla sig varm i 32 graders vatten. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja med babysimning men för barn som är över 1 år gamla, rekommenderar vi gruppen Ankorna.
I Sjöstjärnegruppen vänjer vi först babyn vid bassängmiljön och vattnet som element på ett tryggt sätt i föräldrarnas famn. Föräldrarna får i lugn och ro öva på att samverka med barnet i vattnet och vi prövar på olika grundgrepp. Den första gången är kortare än normalt (ca 20 min) eftersom miljön är så ny för barnet och vänja sig vid den nya miljön kräver mycket energi av barnet och därför tröttnar barnet fort.
När bassängmiljön har blivit bekant för barnet vänjer vi barnet vid att väta ansiktet och varje barn får möjlighet att anpassa sig till vattnets rörelser med ansiktet. När barnet är nöjt börjar vi med de första glidningarna i vattnet som så småningom förlängs när färdigheterna förbättras. Eftersom dykningen kräver att man lär sig tekniken får det ta upp en stor del av undervisningen. Dykningen är ändå en liten del av simningen och vi njuter av att vara i vattnet också utan att dyka. Tyngdpunkten i simningen är leka tillsammans på babyns villkor. I sjöstjärnegruppen använder vi förutom gemensamma lek- och undervisningsstunder, mycket tid för individuell hanledning.
Efter några månaders träning och när bassängmiljön blivit bekant är det dag att flytta över till Sjöhästarna.
Sjöhästarna (1. fortsättningsgruppen)
Sjöhästarna är en fortsättningsgrupp inom babysimningen och ämnad för familjer som tidigare har deltagit i någon nybörjargrupp i babysimning. När babyn kommer till denhär gruppen är den redan van vid att simma i 32 graders vatten och föräldrarna behärskar grundgreppen. Man har också prövat på de första grunddykningarna( ”vattenkannedykning” och också dykning utan vattenkanna).
I Sjöhäst-gruppen är simningen redan mer fartfylld och när babyns färdigheter utvecklas kan vi pröva på nya grepp som ger barnet större rörelsefrihet. Babyerna lär sig så småningom att känna igen dykningssignalen och vi kan gå vidare till en aktivare dykning men på babyns villkor. Vi prövar på nya dykningar och vi tar också med redskap som aktiverar dykningen såsom madrasser, stolar, leksaker mm. Det är viktigare att fokusera på lyckade dykningar som barnet njuter mest av, än antalet dykningar. Föräldrarnas roll blir viktigare när färdigheterna ökar, men också i denhär gruppen använder vi mycket tid för individuell handledning.
Från Sjöhästarna kan familjerna fortsätta till gruppen Grodorna.
Grodorna (2. fortsättningsgruppen)
Grodorna är en grupp ämnad för familjer som har deltagit i nybörjar- och fortsättningsgrupper i babysimning. Föräldrarna behärskar förutom grundgreppen också mera avancerade grepp och man har tillsammans med babyn prövat på förutom grunddykningar också andra dykningar (ex. dykning från ena föräldern till den andra).
I denna grupp får barnen träna på att röra sig i vattnet och dyka även mera självständigt än förut. Detta sker därmed att föräldrarna ger barnet mer rörelsefrihet än tidigare. Under kursen tas babyns utvecklingsnivå i beakta och utnyttjas bl.a. grunda ändan av bassängen. En viktig del av kursen är att öka vattensäkerheten.
Från Grodorna kan babyerna fortsätta till familjesimgruppen Ankorna.
Ankorna (Sång- och lekgrupp) ca.1år+
Ankorna är en familjesimgrupp där man förutom leker också repeterar och övar olika grepp, dykningar etc. Gruppen är ämnad för familjer som möjligtvis har deltagit tidigare i babysimgrupper. Deltagande förutsätter ändå inte tidigare erfarenheter av babysimning. Nya deltagare är också välkomna med i gruppen och de tas särskilt i beaktande. Med de nya deltagarna framskrider vi tålmodigt med att vänja oss med vattnet enligt simningens grundprinciper. Tyngdpunkten läggs på lekandet och på sådant som känns bäst för barnet.
Sälarna ca. 3-5år
Sälarna är en vattenlekskola för 3-5 åringar som ännu inte kan simma. Målet med kursen är att genom lek, sång och olika övningar ge barnen färdigheter för att lära sig simma. Målet är inte att lära simma. Vi övar ändå lite på simningens grundläggande rörelser utgående från barnets nivå. Deltagandet förutsätter inte tidigare erfarenheter av babysimning.