Vauvauintiin valmistautuminen
Hyvä valmistautuminen vauvauintiin tekee uinnin aloittamisen helpommaksi. Tälle sivulle on koottu muutamia ohjeita siitä, miten voitte valmistautua vauvauintiin.
- Konsultoikaa neuvolaa tai lääkäriä, mikäli olette epävarmoja vauvauinnin soveltuvuudesta lapsellenne.
- Totutelkaa vauvaanne olemaan hereillä vauvauinnin aikaan.
- Totutelkaa kotona suihkussa käymistä vauvan kanssa.
- Kylvettäminen: Kylpyveden lämpötilaa on hyvä laskea asteittain 37:stä 32 asteeseen. Kylvettäkää vauvaa selällään siten, että korvatkin peittyvät veteen ja pidä koko vartalo vedessä. Vaihdelkaa kylpyasentoja. Pidentäkää kylpyaikaa vähitellen. Kylvetettäessä voi lapsen kasvoja pyyhkäistä märällä kädellä. Molempien vanhempien on hyvä osallistua lapsen kylvettämiseen kotona.
- Huolehdittehan siitä, että lapsenne perustarpeet on tyydytetty. Antakaa lapselle ruokaa n. 1,5 tuntia – tunti ennen uintia. Liian kylläinen tai nälkäinen lapsi ei nauti uinnista. Mitä tyytyväisempi vauvanne on uinnin alkaessa, sitä enemmän hän nauttii vedessä olosta.
- Varaattehan riittävästi aikaa matkaan ja peseytymiseen. Liikkukaa peseytymistiloissa ja altaalla rauhallisesti kaatumisen välttämiseksi.
- Käyttäkää vauvalla napakkalahkeista uima-asua uinnin aikana. Uimapukuja on meillä myös myynnissä.
- Lasta on hyvä kuljettaa allas- ja pesutiloissa turvaistuimessa, joka kannattaa suojata muovitetulla froteella (esimerkiksi äitiyspakkauksesta saadulla).
- Ottakaa altaalle mukaan tarpeeksi suuri pyyhe, jonka sisällä vauvan on hyvä ja lämmin olla omaa uintiaikaa odottamassa.
- Huomioittehan, ettei ulkokäytössä olleita vaunuja tai rattaita saa hygieenisistä syistä viedä suihku- tai allastiloihin.
Terveys
Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa infektioiden leviämiseen, tästä syystä vauvauintiin saa osallistua vain terveenä. Nuhaisia, yskäisiä tai muita infektiotauteja (esim. korvatulehdus, virtsatieinfektio) sairastavia lapsia ei saa tuoda uimaan. Tämä on tärkeää paitsi lapsen oman hyvinvoinnin, myös muiden uimareiden vuoksi. Jos lapsi tai vanhempi sairastuu, on hoitava lääkäri paras henkilö kertomaan milloin uinteja on turvallista jatkaa, koska yksiselitteisiä ohjeita tähän ei ole.
Korvatulehdus on eräs yleisimmistä lastenvaivoista ja toisinaan vanhemmat miettivät, voiko vauvauintivesi aiheuttaa korvatulehduksen. Näin ei kuitenkaan ole. Korvatulehdus saa alkunsa hengitystieinfektiosta, jonka seurauksena tulehdus nousee korvakäytävää pitkin ylös välikorvaan ja aiheuttaa välikorvan tulehduksen. Korvatulehdus saa siis alkunsa ”sisältä päin”, joten vauvauintivesi ei tulehdusta voi aiheuttaa. Mikäli lapsi tuodaan uintiin nuhaisena, saattaa uiminen kuitenkin edesauttaa infektion pahenemista ja nousemista korviin. Korvatulehduksen tai korvien putkittamisen jälkeen lääkäri antaa luvan, milloin on turvallista jatkaa uinteja.
Ihottuma ei ole uinnin este, kunhan iho ei ole rikki tai märkivä. Kuivan ihon voi tarvittaessa rasvata perusvoiteella uinnin ja pesun jälkeen, älkää kuitenkaan rasvatko lasta ennen uimaan tulemista, koska tämä vaikeuttaisi vauvan käsittelyä vedessä.
Toisinaan vanhempia huolestuttaa myös, voiko lapsi juoda liikaa allasvettä vauvauinnin ja erityisesti sukellusten aikana. Vauvauinnissa veden juominen estetään opettamalla vanhemmille heti aluksi turvalliset perusotteet sekä rajoittamalla sukellusten määrää. Suositeltava turvaraja sukellusten määrästä on helppo muistaa: niin monta sukellusta uintikertaa kohden kuin lapsella on ikää kuukausina. Vauvalla vesimyrkytystilaan joutuminen vaatisi lyhyessä ajassa veden juomista noin kahden tuttipullollisen verran, eikä puolen tunnin uinnin aikana vauva ehdi niellä näin suurta määrää.
Mikäli lapsellanne on jokin synnynnäinen poikkeavuus tai krooninen sairaus, on vauvauinnin sopivuudesta syytä keskustella lääkärin kanssa. Muistattehan mainita asiasta vauvauintiin ilmoittautumisen yhteydessä sekä altaassa vauvauintiohjaajalle. Yleisesti ottaen vauvauinti sopii hyvin kaikille, mutta vauvauinnin soveltuvuus esim. sydänvikaiselle tai jollakin muulla tavalla sairaalle lapselle on lääkärin harkinnassa, ei vauvauinnin järjestäjän tai ohjaajan. Erityislasten osallistuminen vauvauintitoimintaan edellyttääkin aina hoitavan lääkärin hyväksynnän sekä kannanoton, voiko ja kannattaako lasta sukelluttaa. Erityislasten yksilöllisen ohjauksen suhteen konsultoimme mahdollisuuksien mukaan lastenlääkäriä tai fysioterapeuttia.
Puhtaana uimaan
- Kaikilta vauvauintiin osallistuvilta perheiltä edellytetään huolellista kokovartalopesua ennen altaaseen menoa. Vauvoja ei kuitenkaan tarvitse käyttää suihkussa ennen uintia, mutta pylly on syytä pestä.
- Tiettyjen ihoalueiden, lähinnä kainaloiden ja taivekohtien puhdistamiseen sekä intiimihygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota ennen altaaseen menoa. Peseydyttehän aina ilman uima-asua.
- Päänahassa ja hiuksissa on paljon mikrobeja, joten hiukset tulee pestä ennen altaaseen menoa. Lisäksi pitkät hiukset on hyvä sitoa kiinni pesun jälkeen. Käyttäkää altaalla suihkumyssyä, mikäli ette jostain syystä voi kastella hiuksianne.
- Muistakaa poistaa ennen uintia kellot, korut yms., koska ne keräävät kuollutta ihosolukkoa. Uima-altaassa tämä ihosolukko irtoaa ja luo bakteereille ihanteellisen kasvualustan.
- Myös saunan lämpötila irrottaa tehokkaasti ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa, joten saunaan kannattaa mennä vasta uinnin jälkeen.
- Pesettehän myös meikit pois ennen uimaan tuloa.
- Huolehdittehan siitä, että myös vauvauinnissa vierailevat ystävät tai sukulaiset noudattavat peseytymissääntöä.
- Alkoholin vaikutuksen alaisena ei saa tulla uimaan.
Yleisenä sääntönä kannattaa muistaa, että vauvauintivesi on juuri niin puhdasta kuin siinä uivat henkilöt ovat. Haluammehan, että lapsemme saavat uida ja sukeltaa puhtaassa vedessä.
Hyvä tietää
Vauvat ovat yksilöitä ja he reagoivat yksilöllisesti eri ärsykkeisiin. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille. Älkää verratko omaa lastanne muihin lapsiin, mutta vaihtakaa mielipiteitä muiden vanhempien kanssa. Nauttikaa ainutlaatuisesta lapsestanne.
Lapset kehittyvät eri tahtiin, antakaa siis lapsellenne tilaisuus edetä hänelle sopivalla tempolla. Tärkeää on toimia säännöllisesti, johdonmukaisesti ja joustavasti. Kaikki toiminta tapahtuu vauvan ehdoilla. Veteen totuttautuminen etenee askel askeleelta kuten lapsen muukin kehitys. Osoittakaa kärsivällisyyttä kehityksellisesti ”hiljaisina” kausina.
Vanhempien ei tule kilpailla siitä kenen vauva edistyy nopeimmin. Naapurivauvan kanssa kilpaileminen vie toiminnasta herkkyyden ja ilo omasta lapsesta peittyy kilpailemiseen.
Altaalla tulee kuunnella vauvojen tahtoa, ketään ei saa pakottaa eikä rasittaa liikaa. Suokaa vauvallenne tarpeeksi lepotaukoja. Mikäli vauvalla on ”huono päivä”, älkää epäröikö lopettaa uintia aikaisemmin sillä kerralla. Tärkeää on uintituokion mielekkyys, ei niinkään uintiajan pituus.
Vanhemmat ovat vastuussa omista lapsistaan vauvauinnin aikana sekä puku-, pesu- että allastiloissa.
TERVETULOA MUKAAN TROPICLANDIAN VAUVAUINTIIN!